Fredag 15 mars kl 15 – 17 på Gustav Adolfs torg, Göteborg!

På 2000 platser i 123 länder genomfördes Global Strike For Future fredagen den 15 mars 2019. I Göteborg samlas människor varje fredag på Gustav Adolfs torg och fredag 15 mars var vi en del av Global Strike For Future med extra många människor, tal och musik.

PROGRAM

15.00
Emelie Ribeiro hälsar välkommen

Bandet spelar

– Helhetsperspektiv på klimatet
Gunilla Almered Olsson, professor i humanekologi, institution globala studier

– Parisavtalets konkretisering för Göteborg
Hugo Norell, aktiv i Omställning Göteborg, Klimatsamling och Extinction Rebellion Göteborg

Bandet spelar

– Klimataktivistiska strategier
Olivia Linander, folkbildare och aktivist

15.30
Att kliva ur sin bekväma zon
Katja Bergman, sjuksköterska, yogalärare och klimataktivist

– Klimatförändringar och mänskliga rättigheter
Alena Dietl, student vid GU, aktiv i tyska Amnesty International

– Bandet spelar

– Klimatet och vad vi behöver göra
Vinus Dubhashi Tiger, högstadieelev från Sannaskolan

Biobränslen och markanvändning
Åsa Kasimir, docent vid institutionen för geovetenskap vid GU

16.00
– Workers For Climate
Ulf Jarnefjord, internationella transportfederationens (ITF) klimatnätverk

Yrkeskårer står upp för klimatet
Erik Mägi, jurist och doktorand vid GU och aktiv i Lawyers For Future

– Bandet spelar

– Engagemang i tre generationer
Margareta Köhlin, 91 år och miljöaktiv hela livet tillsammans med sitt barnbarn Embla Köhlin Gunnarsdottir, pedagogikstudent och hållbarhetsaktiv

16.30
Klimatkören (med band som kompar)

Emelie Ribeiro avslutar med att tala om kraven som ställs av Greta Thunberg och Fridays For Future

17.00
– Slut

 

Om talarna och om musiken

Gunilla Almered Olsson
Gunilla Almered Olsson är professor i humanekologi vid Institutionen för Globala studier, Göteborgs Universitet och kommer att stödja skolstrejken på fredag med ett tal som uppmanar till en helhetssyn på det komplexa system som är vår matproduktion, i en tid där enkla förklaringar alltför ofta ges företräde.
För den som vill läsa in sig finns här hennes debattartikel på ämnet som nyligen publicerades i Göteborgs-Posten (28 februari).

Hugo Norell
Hugo Norell har arbetat ideellt under många år genom Omställning Göteborg och Klimatsamling och nu även genom XR Göteborg. På fredag ska han tala om vilket klimatmässigt nödläge vi står inför för att hålla 1,5 gradersmålet. Temperaturhöjningen kommer att påverka havsnivån och då också Göteborg. Politiker och storföretag i Göteborg arbetar emot Parisöverenskommelsen som Sverige undertecknat, så vad behöver göras för att börja få igång en förändring?

Olivia Linander
Klimatet är en global kris, men den gör sig i allra högsta grad påmind här hemma i Göteborg Vi har lång väg kvar att gå innan vi slitit oss från fossilberoendet, både som stad och som knytpunkt i Sverige, och många gånger går vi fortfarande raka vägen åt fel håll.
På Global Strike For Future ska Olivia Linander berätta för oss om fossilgasterminalen som planeras i Göteborgs hamn, och hur vi kan stoppa den från att leda in Sverige i ett långt och plågsamt fossilgasberoende. Olivia är folkbildare och aktivist som utsetts av WWF till årets miljökämpe för sitt arbete med Push Sverige och Klimatskriket, och fokuserar nu på att stoppa Fossilgasfällan.

Katja Bergman
Under hösten och vintern som gått sedan Greta Thunberg först satte sig och skolstrejkade, har oräkneliga nya klimataktivister rest sig världen över för att kräva den nödvändiga omställningen. Det är som att världen håller på att vakna. Katja Bergman är sjuksköterska, yogalärare, flitig deltagare i Fridays For Future och därtill aktiv i Extinction Rebellion, som vill förändra systemet med ickevåld, humor och kärlek. Hon kommer att prata om vikten av mod, att våga kliva ur den bekväma zonen. Att blunda, andas, öppna ögonen, vakna – och agera!

Alena Dietl
I takt med att vår värld blir varmare förvandlas klimatfrågan alltmer till en fråga om grundläggande mänskliga rättigheter. Klimatstrejken välkomnar därför Alena Dietl, student vid Göteborgs Universitet och aktiv i tyska grenen av människorättsorganisationen Amnesty International, som ska tala om kopplingen mellan klimatförändingar och mänskliga rättigheter.

Vinus Dubhashi Tiger
Högstadieelev från Sannaskolan som kommer till Gustav Adolfs torg för att tala om klimatet och vad vi behöver göra.

Åsa Kasimir
Åsa är docent vid institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs Universitet och särskilt inriktad på frågor om markanvändning. Hon har funnits med oss på torget många gånger sedan skolstrejken började i september. Den 15 mars kommer hon att ta sig an den allt hetare potatisen biobränslen och uppmana svenska makthavare att tänka ett extra varv på hur vi förvaltar våra naturliga resurser, både för klimatets och ekosystemens skull.

Ulf Jarnefjord
Syntes senast i denna artikel i Arbetet dagen före strejken.

Erik Mägi
Erik Mägi är jurist och doktorand på Göteborgs universitet, en av initiativtagarna till klimatluncher på juridiska institutionen i Göteborg, och engagerad i #LawyersForFuture Erik kommer att prata om att allt fler engagerar sig i klimatfrågan, och nu bland annat yrkeskårer. Jurister har sina strån att dra till stacken, eftersom juridiken kan bidra till att sätta ramar för såväl ett hållbart samhälle som en fortsatt klimatkris.
– Vi behöver prata om klimatfrågan gång på gång, och framförallt med de vi träffar i vardagen som t ex arbetskamrater. Den nuvarande omställningsprocessen kommer dessutom att behöva involvera i stort sett alla samhällssektorer, på alla nivåer. Ju förr vi organiserar oss desto bättre för framtida generationer. Vi lever i en spännande och avgörande tidsperiod. #Allinforfuture

Margareta Köhlin och Embla Köhlin Gunnarsdottir
Kampen för miljön och klimatet har redan pågått i generationer och kommer att fortsätta långt in i framtiden. På Global Strike For Future kommer vi att få möte en av våra yngsta aktivister, och kanske vår allra äldsta.
Margareta Köhlin har tagit ställning för naturen i hela sitt 91-åriga liv. På Gustav Adolfs torg får hon hjälp av sitt barnbarn Embla Köhlin Gunnarsdottir, pedagogikstudent och aktiv i Pedagogen Students For Sustainability Group, att tala om jämställdhet, förändring i individens förutsättningar och engagemang som sprider sig från person till person över tre generationer.

Musikerna
Musikerna i bandet är alla mer eller mindre engagerade i klimatfrågan och de känner varandra från Musikhögskolan. Bandet spelar låtar om solen, eftersom solen skapar vårt klimat och eftersom solenergin ger oss möjlighet att behålla ett bra klimat.
Musiker: Erik Wiskari – trummor. Hanna Westberg – Gitarr. Samuel Åström – Bas. Erik Larsson – Saxofon. Klara Eriksson – Saxofon. Katja Bergman – Sång. Susanna Lindén – Sång. Johanna Björnler – Sång. Vera Malmqvist – Sång.

Göteborgs Klimatkör
Kören bildades i januari i år. Då kom ett internationellt initiativ ”Choirs For Future”. Vi utgick från det när vi bildade kören och vi har riktat in oss på att hinna repetera in låtar till den 15 mars. Det har funnits stort intresse för kören och den har vuxit snabbt.
Körlåtarna är arrade av Maria Peters, körledare i Stockholm som tillsammans med några andra dragit ihop körer som sjunger där 15 mars. Klimatkören här i Göteborg sjunger samma låtar som de gör:
– Washington är skriven av Annika Norlin och handlar om att alla djur och växter samlas för att ge sig av mot Washington. På frågan varför just dit svarar Annika Norlin: ”Den låten skrev jag i affekt när USA drog sig ur parisavtalet. Förut hade man haft känslan att det fanns en övergripande vilja att vi ska hantera klimatförändringarna som en enad värld. Men då var det något som dog.”
– After the gold rush är skriven av Niel Young. Den är skriven till en apokalyptisk film. I låten sjunger vi om hur moder jord är på språng och den går från dåtid till nutid till framtid.
– People gonna rise like the water och Climate song (Bella ciao) har båda okända skapare, men används flitigt i olika kamper för klimatet. Låtarna talar för sig själva!

Därför finns Fridays For Future

Över tre år har gått sedan Parisavtalet slöts och utsläppen fortsätter att öka. Redan vid en grad varmare temperatur ser vi torka och eldstormar, översvämningar, och smältande polarisar. Framtidsutsikterna ser alltmer katastrofala ut. Det länderna hittills har lovat leder till en värld som blir minst tre grader varmare. Med nuvarande politik har vi bara 1 procent chans att klara 1,5-gradersmålet.

Koldioxidhalten i atmosfären förväntas öka rekordmycket under 2019. Mänskligheten är i akut behov av en krisplan för klimatet. Vi uppmanar politiker över hela världen att
• Tala klarspråk! Behandla klimatfrågan som den akuta kris den är.
• Uppnå Parisavtalet! Anta klimatbudgetar i alla politiska församlingar för att säkra 1,5-gradersmålet.
• Påskynda omställningen! Vi behöver en klimatpolitik som når 1,5-gradersmålet på ett rättvist och säkert sätt.

Greta Thunberg på World Economic Forum i Davos 2019: ”According to the IPCC we are less than 12 years away from not being able to undo our mistakes. /…/ I want you to act as if you would in a crisis. I want you to act as if the house was on fire, because it is.” Länk till talet i Davos